Miért hatékony a multiszenzoros módszer a diszlexiás nyelvtanulóknál?

A diszlexiás gyerekek és felnőttek számos erősséggel rendelkeznek. Kiemelkedő téri-vizuális képességeik lehetnek, jól átlátnak nagyobb összefüggéseket, globálisan gondolkodnak, kreatívan tudnak történeteket kitalálni, és sokszor az intuíciójuk segíti őket egy probléma megoldásában. Mindezekért a képességekért a jobb agyfélteke a felelős.
A nyelvtanulás során azonban a bal agyfélteke elemző, sorrendet figyelembe vevő működésére van nagyobb szükségünk. A diszlexiás nyelvtanulók számára tehát azok a módszerek hatékonyak, amelyek erősítik a két agyfélteke közötti kapcsolatot, illetve aktivizálják a teljes agyat. Ezt a célt szolgálja a multiszenzoros módszer, amelyben  a különböző észlelési csatornák együttes működése nagyban segíti az új információ bevésését és előhívását.

Íme néhány  ötlet, hogyan  kapcsoljuk össze a nyelvtanulásban a látást, a hallást,  a tapintást és a mozgást.

  • Zenélj. Hallgass és énekelj zeneszámokat dalszöveggel feliratozva. A zene segít a szavak, kifejezések, nyelvtani struktúrák memorizálásában. Nem véletlen, hogy a zeneszámok szövegeit sokkal könnyebben megjegyezzük.
  • Rappelj. Foglald rigmusba, ritmusos versikébe a megtanulandó szavakat. Íme egy példa:         https://www.youtube.com/watch?v=gNaDvAYC0Jw
  • Olvass hangoskönyveket. Számtalan, nyelvtanulók számára készített könnyített olvasmány kapható CD-vel vagy valamilyen hangletöltési lehetőséggel. Például:

http://oupbooks.hu/konnyitett-olvasmany

  • Játssz memory kártyákkal. Az új kifejezéseket párosíthatod képpel, rajzzal, definícióval, szinonimával, magyar megfelelővel stb. A párok keresése közben számtalanszor láthatod, kimondhatod, mozgathatod a megjegyezni kívánt szavakat.
  • Mozogj. Társíts egy mozdulatot az új szóhoz. A mozdulat segíteni fog a kifejezés visszaidézésében. Táncos lábúak akár el is táncolhatják.
  • Rajzolj képeket. Nem kell művészi alkotásnak lennie, elég, ha téged emlékeztet arra a kifejezésre, amit meg szeretnél jegyezni.
  • Képzeld el. Ha nem erősséged a rajzolás, vagy nincs kéznél egy megfelelő kép, készíts egyet a fejedben. Kösd össze az új szóval. A belső kép előhívásával az új kifejezés is könnyebben eszedbe juthat.

Comments are closed.