Miért válhatnak a diszlexiások nagyszerű vállalkozókká?

Mi kell ahhoz, hogy valakiből sikeres vállalkozó legyen? Tudjon nagyban gondolkodni, átlásson rendszereket, legyen kitartó és kreatív. Csak néhány azok közül a tulajdonságok közül, amelyek sok diszlexiást is jellemeznek.

Sally Shaywitz, a Yale Egyetem kutatója szerint nem teljesen világos, hogy mindezen kiemelkedő képességek a diszlexiával való küzdelem során alakulnak ki, vagy genetikus eredetűek. Mindenesetre az amerikai egyetem diszlexia központja arra törekszik, hogy megváltozzon a diszlexia megítélése az oktatásban és az üzleti életben egyaránt. Például, vállalatvezetőket arra képeznek ki, hogy felismerjék azokat az átlagostól eltérően gondolkodó munkavállalókat, akik a szokásos teszteken rosszul teljesítenek.

Egy angliai üzleti főiskolán tanító professzor, Julie Logan, tanulmányában azt írja, hogy az Egyesült Államokban a vállalkozók 35%-a a diszlexia jeleit mutatja. Írásából kiderül az is, milyen fontos szerepük volt a mentoroknak a megkérdezett diszlexiás vállalkozók életében. A legfontosabb az, hogy legyen valaki, aki hisz benned az iskolában – mondták az üzletemberek.

Logan szerint különleges jelentőségük van az iskolai évek alatt elsajátított megküzdési stratégiáknak. Ezek alapozzák meg ugyanis a sikeres vállalkozók működését. Az a gyerek, aki rendszeresen rosszul teljesít a dolgozatokban, könnyebben hozzászokik a kudarc elviseléséhez. A lassú olvasás rákényszerít arra, hogy csak a legfontosabb információt szűrd ki a szövegből, vagyis csak a lényeggel foglalkozz. A diszlexiások arra is rákényszerülnek, hogy megbízzanak valaki másban, és támaszkodjanak mások segítségére. Ezek olyan alapvető tulajdonságok és készségek, amelyekkel minden vállalkozónak rendelkeznie kell. Sok vezetőnek okoz gondot a feladatok kiosztása. A diszlexiások ezt is korán megtanulják. Ezért, ahelyett, hogy, leragadnának a részleteknél, képesek átlátni az egész vállalkozást, és jól ki tudják jelölni annak fejlődési irányát.

(Gabrielle Coppola: Why Dyslexics Make Great Entrepreneurs? A Bloombergben megjelent cikk alapján.)

Comments are closed.