A diszlexia előnyei

Lehetnek a diszlexiának előnyei? Hogy jön össze ez a két fogalom? Amikor diszlexiáról beszélünk, általában valamilyen hiányra, gyengeségre, hátrányra gondolunk, holott a diszlexiások jó néhány kiemelkedő képességgel rendelkezhetnek.

A diszlexiás agy erősségei egy amerikai szerzőpáros, Brock és Fernette Eide szerint négy csoportba sorolhatók. Dyslexic Advantage című könyvükben azt mutatják be, hogy a diszlexiás agy felépítésének köszönhetően melyek e négy csoport vagy terület (a 4T) előnyei.

  • Tárgyak, térlátás

Az első csoportba azok az erősségek kerülnek, amelyek alapjai a kiemelkedő téri-vizuális és navigációs képességek. Az ilyen képességekkel rendelkezők között sok kiváló képzőművészt, filmkészítőt, építészt, informatikust, mérnököt, sebészt vagy pilótát találunk. (Pl.: Pablo Picasso, Steven Spielberg, Antoni Gaudí)

  • Távoli kapcsolatok

A szerzők szerint vannak olyan diszlexiások, akik gondolkodásának egyik meghatározó eleme az, hogy képesek kapcsolatot találni különböző távolinak tűnő dolgok, eszmék, nézetek vagy akár tudományterületek között. Ők azok, akik átlátnak nagyobb összefüggéseket, felismerik a mintázatokat, látják a nagy képet, globálisan gondolkodnak. Jellemző pályák az ilyen képességekkel rendelkező diszlexiások körében: szakács, feltaláló, tudós, számítógépes programozó, történész. (Pl.: Jamie Oliver, Thomas Edison, Albert Einstein)

  • Történetek

A következő csoport tagjainak közös vonása, hogy történetekben gondolkodnak és tanulnak. Kiválóan tudnak történeteket mesélni, nagyszerűen fel tudják idézni személyes emlékeiket, és ezeket képesek kreatívan felhasználni. Nem meglepő tehát, hogy sok diszlexiával élőből lesz író, színész, tanár, pszichológus, politikus vagy éppen értékesítő. (Pl.: Agatha Christie, Whoopie Goldberg, Winston Churchill)

  • Trendek

Léteznek a diszlexiás aggyal gondolkodók között olyanok, akik képesek összetett és változó körülmények között is megjósolni a várható eredményt. Jó érzékük van ahhoz, hogy előre lássanak trendeket, és a múltból levont következtetések alapján modellezzék a jövőt. Ezek a képességek teszik sikeressé a diszlexiás vállalkozókat, cégvezetőket, befektetőket, mezőgazdászokat, orvosokat vagy játéktervezőket is. (Pl.: Steve Jobs, Richard Branson, Tommy Hilfiger)

 

Nyelvóráinkon ezekre az előnyökre, erősségekre támaszkodunk, és arra törekszünk, hogy diákjaink minél több kiemelkedő képességét felhasználjuk a sikeres nyelvtanulás érdekében.

Comments are closed.