Mit tegyek, ha a nyelvtanulási nehézségeim kapcsán felmerül bennem a diszlexia gyanúja?

Egyetemistaként,  főiskolásként, ha alapos a gyanú, hogy a (nyelv)tanulási kudarcok  mögött valamilyen tanulási zavar (diszlexia, diszgráfia) áll, érdemes hivatalos szakvéleményt készíttetni.

Hivatalosan elfogadott szakvélemény birtokában

• a felsőoktatási intézménynek a vizsgákon biztosítania kell Önnek bizonyos körülményeket, például hosszabb felkészülési időt, szövegszerkesztőt, vagy a beszámoló formájának megváltoztatását: írásbeli helyett szóbeli, vagy szóbeli helyett írásbeli vizsga lehetőségét.

• szakértői javaslat alapján kedvezményeket vehet igénybe a nyelvvizsgán, sőt indokolt esetben mentességet kaphat annak egy része vagy egésze alól. A felsőoktatási intézmény dönthet arról, hogy a tanterv előírásaitól eltérő követelményeket állapít meg, vagyis akár nyelvvizsga nélkül is kiadhatja a diplomát.

Bővebb információt a vizsgálatról és a jelentkezésről itt olvashat: http://nrszh.kormany.hu/tajekoztatok

Aki szeretné kideríteni, mi áll tanulási nehézségei hátterében, fordulhat a Serdülő és Felnőtt Diszlexia Központhoz www.diszk.hu , ahol a képességfelmérésen kívül tréningeken és tanácsadáson is részt vehet. A központ által kiadott szakvélemény azonban nem igazságügyi, vagyis érdemes tisztázni, hol fogadják azt el.

Comments are closed.