Az online nyelvóra 7 előnye egy diszlexiás nyelvtanuló számára

 

 

Online nyelvóra diszlexiásoknak? Ez tényleg működik? Az elmúlt három év gyökeres változást hozott az életünkbe. A jelenléti tanfolyamok helyét átvették az online kurzusok. Mi magunk sem gondoltuk, hogy az online tanulás mennyi diszlexia-barát elemet hordoz magában, és akár előnyösebb is lehet a személyes óráknál.

Íme a legfontosabbak:

  •  Multiszenzoros

A diszlexia-barát nyelvtanítás egyik alapelve, hogy minél több érzékszervet vonjunk be a tanulásba. A képek, videók, alkalmazások, interaktív digitális tananyagok, játékok éppen ezeket a csatornákat mozgósítják. A mozgás korlátozottabb, de a gesztusokat, mimikát használhatjuk a képernyő előtt is.

  • Közös tevékenységek 

Az együttműködés, a közös munka hatékony és élvezetes része  a tanulási folyamatnak. A diszlexiás diákok sokszínűsége is jól kamatoztatható a kooperatív feladatokban. A Zoom platform például jónéhány lehetőséget nyújt a közös alkotáshoz, íráshoz, vagy akár ahhoz is, hogy szövegekben, képeken egyidőben közösen dolgozzunk.

  • Izgalmas, motiváló digitális tananyagok, alkalmazások

A diszlexiás diákok figyelmének és motivációjának fenntartásához különösen fontos, hogy a tananyag érdekes legyen. Az elmúlt években  a digitális tananyagfejlesztés óriási fejlődésen ment keresztül. Sokféle érdeklődésnek megfelelő tananyag, oldal és alkalmazás lett elérhető, amelyeket még a kevésbé motivált diákok is szívesen használnak az órán és az órán kívül is. 

  • Személyre szabható hangerő, hangminőség, állítható betűméret

A diszlexiás nyelvtanulóknak sokat segít az olvasásnál a megfelelő betűméret, a hallott szövegértéstnél pedig a hangerő és a háttérzaj kizárása. Mindezek könnyen módosíthatók a képernyőn, illetve a hangfelvételeknél. A fülhallgató pedig az egész órán megkönnyíti a kommunikációt. 

  • Nem kell kézzel írni

Kézzel írni, jegyzetelni sok idő és nagy erőfeszítés a legtöbb diszlexiás gyerek és felnőtt számára. Az online órán ez is minimálisra csökken.  

  • Együtt, de mégis egyedül egy szobában-kisebb stressz

Szinte minden diszlexiás nyelvtanuló beszámol arról, milyen nagy stresszt jelent számára csoportban tanulni. Az online órán mindenki lát mindenkit a képernyőn, együtt vagyunk, ugyanakkor egyedül lehetsz egy szobában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a helyzet csökkenti a szorongást, viszont a csoportélmény így is megmarad.   

  • Bárhonnan csatlakozhatsz

A pandémia előtt gyakran szembesültünk azzal, hogy csak a  Budapesten élő diszlexiás nyelvtanulók tudnak részt venni a kurzusainkon. Most kitágult a világ, bárhonnan lehet csatlakozni a tanfolyamainkhoz. 

           

 

Comments are closed.