Mire jó a firkálás?

Van egy Facebook-barátom, aki rendszeresen közzéteszi a munkahelyi értekezleteken készített rajzait. Ennyire unatkozol? – kérdezik az ismerősök.
Lehetséges, de egyáltalán nem biztos, hogy erről van szó.


A legújabb kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy a firkálás segít a koncentrálásban, az új fogalmak megértésében és az információ megőrzésében is.

A firkák spontán rajzok, amelyek sokféle formát ölthetnek. Lehetnek absztrakt minták, tárgyakról készített vázlatok, tájképek vagy akár emberi arcok is. A firkálás segíti a gondolkodás folyamatát. A kutatók szerint hatással lehet arra, hogyan dolgozzuk fel az információkat vagy oldunk meg problémákat.

Egy kísérlet során neveket olvastak föl, és a résztvevők egy részét arra kérték, firkáljanak a névsor olvasása közben. A firkálók 29 %-kal több információra emlékeztek, mint azok, akik nem rajzolgattak a lista hallgatása közben.

Hogyan lehet hasznosítani a firkálást a tanulásban?

  • A megtanulandó szavakat rögzíthetjük valamilyen hanghordozón, és lejátszása közben firkálgathatunk.
  • A nyelvvizsga-feladatok közül a hallott szöveg megértése sokszor azért okoz gondot, mert nehéz sokáig koncentrálni, a rajzolgatás viszont segítheti a fókuszálást.
  • Bármilyen szöveg, vers hallás utáni tanulásánál hasznos lehet, ha van a kezünk ügyében papír és ceruza.
  • Az iskolai, egyetemi előadásokon is érdemes kipróbálni, hogy a firkálás mennyire könnyíti meg a koncentrálást és később az anyagok felidézését.

 

Comments are closed.