Használd ki, hogy diszlexiás vagy: 5 tipp a nyelvtanuláshoz

Nem mindenki büszkélkedhet azzal, hogy kiváló a térlátása, remek a vizuális memóriája, képekben gondolkodik, izgalmas történeteket tud kitalálni, kreatívan old meg problémákat, könnyedén átlát nagyobb összefüggéseket, hihetetlenül ráérez jövőbeli történésekre, trendekre, folyamatokra. Pedig ezek mind olyan képességek, amelyek közül több is jellemző lehet a diszlexiás agy működésére.

Gondolkodtál már azon, hogyan lehet ezeket a tulajdonságokat a nyelvtanulás szolgálatába állítani? Íme, néhány ötlet:

  1. Ha könnyebben emlékszel a képekre, mint a szavakra, használj minél több vizuális segítséget: képet, színt, ikont a megjegyzendő kifejezések memorizálásához. A QUIZLET  online kártyarendszer például nagyszerű eszköz, amelynek segítségével saját magad által választott képet társíthatsz a szavakhoz, kifejezésekhez. Ráadásul a szó kiejtését is meghallgathatod.
  2. Ha szereted a történeteket, fűzd a megtanulandó kifejezéseket vicces, abszurd, izgalmas vagy számodra érdekes történetekké. Garantáltan könnyebben fogsz emlékezni a szavakra.
  3. Ha inkább az egészet, a nagy képet látod, mint az apró részleteket, érdemes megismerkedned a Gondolattérkép vagy Mindmap technikával. Így egy oldal is elég ahhoz, hogy felvázolj egy nyelvi témát, vagy összegyűjtsd egy-egy témakör legfontosabb kifejezéseit. Ez például egy ingyenes program: https://bubbl.us/
  4. Ha jobban vonzanak a kreatív megoldások a hagyományos útnál, akkor rajta:
  1. Ha azt szeretnéd, hogy a nyelvi szerkezetek, kifejezések hosszú távon is megmaradjanak, akkor kis lépésekben haladj, és gyakran ismételj. Step by Step 🙂

Comments are closed.