Diszlexiás vagyok, nehezen értem a beszélt nyelvet. Mit tegyek?

Talán meglepő, de a diszlexiás nyelvtanulók jelentős részének a hallott szöveg értése okozza a legnagyobb nehézséget.

Íme 5 tipp, hogyan lehet önállóan is fejleszteni ezt a készséget.

 1. Lassíts
 2. A diszlexiás agy működésének egyik sajátossága, hogy lassabban dolgozza föl a hallott információt. Ha mindez idegen nyelven történik, nem csoda, hogy könnyen elveszítjük a fonalat…

  Létezik a Voice of America hírportálnak/csatornának egy nyelvtanulók számára kifejlesztett oldala, ahol minden hanganyag az átlagosnál lassabb tempóban hangzik el.
  http://learningenglish.voanews.com/

 3. Fülelj, sőt hallgatózz utazás közben
 4. Ma már Magyarországon is egyre gyakrabban hallani angol szót az utcán. Ha például rendszeresen közlekedsz Budapesten a 4-6-os villamoson, metrózol, vagy megfordulsz pályaudvarokon, nagyon sokszor hallhatod ugyanazokat a közleményeket. Figyelj tudatosan a szövegre. Minél többet hallod, annál többet fogsz megérteni belőle.

  Utazás, sorban állás közben remekül lehet hallgatózni. Lehet, hogy nem szép dolog mások beszélgetését kihallgatni, de ha ez idegen nyelven történik, szerintem megbocsátható, sőt kimondottan hasznos.

 5. Vedd elő a kedvenc sorozatodat
 6. A sorozatok különösen népszerűek manapság, és kiválóan alkalmasak a nyelvtanulásra. Igazi multiszenzoros (több érzékszerv együttműködését igénylő) tevékenység, de nem mindegy, hányszor és hogyan nézzük az egyes részeket..

  1. Ha még alacsonyabb szinten állsz, nézd meg először magyarul. (Ha nincs szinkronizálva, magyar felirattal.)
  2. Ha már képben vagy, jöhet az idegen nyelvű hang felirat nélkül. Mivel ismered a történetet, ki fogod következtetni, miről van szó, ugyanakkor nem kell megosztani a figyelmedet a felirat, a hang és a kép között. Most csak a hangra figyelj.
  3. A következő lépésben jön az idegen nyelvű hang és felirat.
  4. Ha még mindig nem untad meg, nézd meg újra idegen nyelven felirat nélkül. Garantáltan jobban fogod érteni a szöveget.
 7. Firkálj
 8. A nyelvvizsgára készülők gyakran szembesülnek azzal, hogy a hallott szöveg értése az egyik legnagyobb kihívás a vizsgán. Ennek többek között az az oka, hogy hosszabb ideig kell fenntartani a figyelmet, ráadásul meg kell jegyezni az elhangzott információkat .A figyelem fókuszálásának és fenntartásának egyik módja lehet, hogy a szöveg hallgatása közben képes jegyzeteket készítünk. Ez nem csak azért válhat be, mert könnyebb koncentrálni, hanem azért is, mert a képek vagy jelek segíthetnek visszaidézni az információt.

 9. Kérdezz vissza
 10. Akár anyanyelvűvel beszélünk, akár nem, előfordul, hogy nem értjük teljesen, amit mondott. Fontos, hogy legyen a tarsolyunkban egy-két olyan kifejezés, amivel jelezni tudjuk, hogy nem teljesen tiszta számunkra, amit a beszélgetőpartnerünk mondott. Sokkal kellemetlenebb félreérteni valamit, mint visszakérdezni.

Comments are closed.